Vad kostar det att göra service på bilen?

Priset för att utföra service på en bil kan variera beroende på faktorer som bilmärke, modell, årsmodell, serviceleverantör och geografisk plats. Dessutom kan priset variera beroende på om du väljer att genomföra servicen hos en auktoriserad återförsäljare eller en oberoende verkstad. Nedan beskriver jag de vanligaste typerna av service och ger en generell uppskattning av kostnaderna, men kom ihåg att dessa priser kan variera.

 1. Oljebyte och filterbyte:
  Detta är en av de grundläggande servicerna som utförs regelbundet. Oljebytet inkluderar byte av motorolja och oljefilter. Kostnaden kan variera beroende på oljetyp och bilens specifikationer, men det kan vanligtvis kosta mellan 500 till 1500 kr.
 2. Bromssystemsservice:
  Detta innefattar inspektion och eventuell rengöring eller byte av bromsbelägg, bromsskivor och bromsvätska. Priset kan variera beroende på hur mycket arbete som behöver göras, men en generell uppskattning skulle ligga i intervallet 1000 till 2000 kr.
 3. Luftfilterbyte:
  Att byta luftfiltret är viktigt för att hålla motorns prestanda och bränsleeffektivitet på topp. Kostnaden kan vara runt 300 till 600 kr.
 4. Tändstiftsbyte:
  Tändstift bör bytas regelbundet för att säkerställa en korrekt tändning och bränsleförbränning. Priset för tändstiftsbyte varierar vanligtvis mellan 500 till 1000 kr eller mer beroende på antalet tändstift i motorn.
 5. Filtbyte för kabinluft:
  Att byta kabinluftfiltret förbättrar luftkvaliteten inne i bilen. Priset kan vara runt 300 till 600 kr.
 6. Stora service (inkluderar oftast punkter från ovanstående):
  En större service kan inkludera en mer omfattande kontroll av bilens olika system och komponenter. Priset kan variera beroende på bilens specifikationer och arbetsmängd, men det kan generellt sett kosta någonstans från 2000 till 4000 kr eller mer.
 7. Däckrotation och balansering:
  Att rotera däcken och balansera dem regelbundet hjälper till att förlänga däckens livslängd och säkerställa en jämn slitning. Kostnaden kan vara runt 400 till 800 kr eller mer beroende på verkstad.
 8. Hjulinställning:
  Att justera hjulens vinkelinställningar kan förbättra köregenskaperna och däckens livslängd. Priset kan variera mellan 500 till 1000 kr eller mer.
 9. AC-service:
  En service av bilens luftkonditioneringssystem kan inkludera påfyllning av kylmedium och inspektion av systemet. Kostnaden varierar, men det kan ligga på runt 1000 till 2000 kr eller mer.

Det är viktigt att kontrollera med din lokala verkstad eller återförsäljare för exakta priser och rekommendationer för din specifika bilmodell och årsmodell. Priserna som nämns ovan är generella uppskattningar och kan variera betydligt beroende på olika faktorer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Riddermark bil AB.

Rulla till toppen