Hur mycket går en bil ner i värde? Värdeminskning per mil

Att förstå varför och hur en bil minskar i värde över tid är av stor betydelse för att kunna fatta välgrundade beslut vid både köp och försäljning. I denna artikel kommer vi att utforska ämnet värdeminskning för bilar. Vi kommer att ta upp begreppet värdeminskning, hur mycket en bil tappar i värde per körda mil, samt hur man kan beräkna värdeminskningen för sin egen bil. Genom att ta till sig denna information kommer du förhoppningsvis att vara bättre förberedd när du navigerar på bilmarknaden och gör väl övervägda val.

Förståelse för värdeminskning av bilar

Värdeminskning är en naturlig aspekt av att äga en bil, och det är viktigt för alla bilägare att ha insikt om detta. Det är viktigt att ha en realistisk syn på bilens andrahandsvärde eftersom värdet på en bil kommer att minska över tiden. Den största minskningen i värde sker enligt experter under de första åren av en bils livstid. Direkt efter att en ny bil köps och lämnar återförsäljaren kan värdet minska med upp till 20-30%. Detta beror på övergången från ny till begagnad bil. Efter den inledande värdenedgången sjunker värdet oftast i en jämnare takt över bilens livstid.

Det är också värt att notera att olika bilmärken och modeller kan ha varierande grad av värdeminskning. Vissa märken har en tendens att bibehålla sitt värde bättre än andra. Det är klokt att genomföra undersökningar och jämföra olika bilmodeller samt deras historiska värdeminskning för att välja en bil som förväntas behålla ett högre andrahandsvärde. Detta kan vara till din fördel vid en eventuell framtida försäljning eller byte.

Bilar med låg värdeminskning

I allmänhet håller bränslesnåla och praktiska bilar, som småbilar och familjebilar, sitt värde bättre över tiden. Genom att välja en sådan biltyp kan du öka chansen att minska värdeminskningen och få tillbaka en större del av det ursprungliga värdet när du väljer att sälja den.

Här är en lista över bilar med lägst värdeminskning 2023:

 1. Kia
 2. Buick
 3. Hyundai
 4. Genesis
 5. Toyota
 6. Lexus
 7. Porsche
 8. Dodge
 9. Cadillac
 10. Chevrolet

Hur mycket tappar en bil i värde per mil?

Att bedöma hur mycket en bil minskar i värde per körda mil kan vara knepigt, då detta påverkas av flera faktorer. Det är viktigt att komma ihåg att bilens värde minskar varje gång du kör den.

Enligt allmänna uppskattningar minskar en genomsnittlig (mindre än 5 år gammal) bil i värde med cirka 20 – 100 kronor per mil. Med andra ord kan du förvänta dig att värdet sjunker relativt kraftigt när du kör en nyare bil. För äldre bilar sjunker värdet mindre då värdeminskningen har planat ut.

Det är alltså viktigt att notera att värdeminskningen inte sker jämnt över tiden. De första åren är vanligtvis den period då värdet minskar mest, för att sedan sjunka i en något jämnare takt. Efter 3 – 4 år brukar värdeminskningen vara ungefär hälften av nybilspriset. Vissa bilar kan dock behålla sitt värde bättre än andra på grund av hög kvalitet, popularitet och efterfrågan på marknaden.

Faktorer som påverkar hur mycket en bil är värd

Vid beräkning av en bils värdeminskning är det viktigt att beakta flera faktorer som påverkar bilens värde över tiden. Både nya och begagnade bilar genomgår en betydande värdeförändring över åren.

Faktorer att överväga vid beräkning av värdeminskning:

 • Ålder: Även om inte den enskilt viktigaste faktorn, påverkar bilens ålder dess värde.
 • Miltal: Miltal varierar beroende på motortyp och användning. Generellt anses 16 000 till 30 000 kilometer per år vara normalt för dieselbilar och 10 000 till 20 000 kilometer per år för bensinmotorer.
 • Antal ägare: Färre ägare ökar värdet, medan flera ägare kan ses som negativt.
 • Motortyp: Bensin- och elmotorer är mer eftertraktade på begagnatmarknaden, medan dieselbilar vanligen har större värdeminskning.
 • Märke och modell: Populära och efterfrågade modeller behåller oftast högre värde över tid.
 • Tillval: Vissa tillval betraktas nu som standard och kan påverka värdet om de saknas.
 • Färg: Bilens färg kan också påverka dess värde, med neutrala färger som generellt är mer eftertraktade.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du bättre förstå och beräkna värdeminskningen för din bil över tiden.

Ett enkelt sätt att få ett värde på din bil är att göra en gratis värdering online. Det kan du göra här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Riddermark bil AB.

Rulla till toppen